Ga je op reis? Of wil je een taal wat bijspijkeren? Een Ziggurat-taaltraining kan in verschillende situaties goed van pas komen. Onze trainers staan altijd voor je klaar om jou die kennis bij te spijkeren.. Altijd? Zelfs tijdens de coronacrisis? Ja, ook dan! Want wij gaan gewoon lekker online verder. Ziggurattrainer Beate vertelt hoe dat is.
Ongeveer een half jaar geleden, afgelopen januari, is Beate bij Ziggurat Taaltrainingen gestart met het geven van Duitse taallessen. Beate is geboren en getogen in Duitsland, maar al 25 jaar in Nederland werkzaam als hbo-docent. Daarnaast werkt zij als freelance taaltrainer Duits bij Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen.
“Ja, dat was even schrikken. In groepen lesgeven was geen optie meer, dus heb ik – samen met een aantal anderen – een online taaltraining ontwikkeld. De groep was hier niet meteen enthousiast over, maar ging daarna toch overstag. In het begin was het wat rommelig. Kinderen over de vloer, achtergrondgeluiden die ruis veroorzaken. Maar… uiteindelijk hebben wij met zijn allen de cursus goed kunnen volbrengen!”
“Sinds de coronacrisis zijn er verschillende vergadertools op de markt gekomen. Ik maak tijdens mijn training vooral gebruik van Zoom, wat voor- en nadelen heeft. Sommige bedrijven vinden Zoom onveilig, maar een tijdje terug heeft Zoom iets veranderd waardoor de veiligheid verbeterd is. En ik stuur ook altijd een link naar mijn cursisten met een wachtwoord. Hoe groot een groep is? Meestal bestaat een online taaltraining uit maximaal acht cursisten. Dit moet niet meer zijn, zeker niet als je spreekvaardigheid oefent.”
“Het voordeel van een taaltraining online geven is dat het overal en altijd kan plaatsvinden en daardoor erg toegankelijk is. Ook lijkt de focus op een onderwerp soms wat beter te zijn dan in de les. Wel vraag ik ze van tevoren om hun telefoon niet in de buurt van de computer te leggen. Een stuk beter voor de concentratie! Een nadeel is dat het videobellen veel energie vreet. Vooral in het begin: toen deed ik drie taaltrainingen op één dag. Ik was doodop! Nu beperk ik dat tot twee trainingen op een dag, met een uur pauze tussendoor.”
“Pauzes inlassen! Heel belangrijk, want je concentreren houd je gewoon niet lang vol. Daarnaast veranderen we om de tien minuten van werk. Bijvoorbeeld eerst een spreekoefening, dan grammatica uitleggen en daarna weer een luisteroefening. We wisselen van werkvormen om de aandacht én de vaart erin te houden.”