Wat is jouw niveau?

Wat is jouw niveau?

Bij onze trainingen hebben we het over begin- en eindniveaus. Maar hoe stellen we die niveaus vast? Daarvoor bestaat een internationale standaard: het Europees Referentiekader voor de talen, kort gezegd het ERK. Wat is dat precies? Welke niveaus zijn er? Dat lees je op deze pagina. Ook vertellen we hoe we het ERK in een intakegesprek gebruiken om jou een taaltraining aan te bieden die perfect aansluit op jouw wensen en doelen.

Internationale standaard voor taalvaardigheid

Het ERK is een internationale standaard, om iemands taalvaardigheid in een vreemde taal weer te geven. Je kunt deze standaard wereldwijd gebruiken om duidelijk te maken op welk niveau je een vreemde taal beheerst. En bedrijven die eisen aan taalvaardigheid stellen, laten ermee weten welk niveau ze van sollicitanten vragen. Omdat het ERK een wetenschappelijke weergave van je kennen en kunnen is, is de omschrijving van dat niveau ondubbelzinnig en in elk land gelijk. Daardoor kun je bijvoorbeeld bij een sollicitatie in je cv zetten hoe goed je een taal spreekt.

Opleiders gebruiken het ERK om je taalvaardigheidsniveau vast te stellen en om je voortgang te meten. Er zijn zes niveaus, van basisgebruiker tot vaardige gebruiker: A1, A2, B1, B2, C1 en C2.

plaatje erk

Niveau A1 en A2

Ken je de basis van een vreemde taal, maar kun je die taal nog niet zo goed spreken? Dan ben je een basisgebruiker op niveau A. Op het eerste niveau, A1, kun je je bijvoorbeeld op vakantie redden met wat je weet van de taal. Kun je ook eenvoudige sociale gesprekken voeren, dan zit je op het tweede niveau: A2. Je kunt dan korte teksten lezen en korte berichten of boodschappenlijstjes schrijven.

Niveau B1 en B2

Als je de basis van een vreemde taal goed genoeg kent om zelfstandig volledige gesprekken te voeren, dus zonder hulp van een tolk of een woordenboek, dan ben je een onafhankelijke gebruikerop niveau B. Is het dan nodig dat je gesprekspartner langzaam en niet te ingewikkeld spreekt, dan bevind je je op niveau B1. Kun je vloeiend een gesprek voeren, ook over onderwerpen die met je werk te maken hebben, dan is je taalvaardigheidsniveau B2. Je kunt dan ook goed e-mails en rapportages schrijven en lezen in de vreemde taal. Voor de meeste mensen die een taal leren, is niveau B2 hoog genoeg; ze hoeven daarna niet verder te leren.

Niveau C1 en C2

Beheers je de vreemde taal heel goed? Dan ben je een vaardige gebruiker op niveau C. Op niveau C1 begrijp je bijna alle gesproken taal en kun je je duidelijk en gestructureerd uiten, ook over academische onderwerpen. Op het hoogste niveau, C2, kun je je vloeiend, spontaan en genuanceerd uitdrukken, zelfs als het over ingewikkelde onderwerpen gaat. Je kunt alle teksten lezen en je schrijft net zo goed als je dat in het Nederlands kunt.

Intakegesprek: wat is de beste training voor jou?

Tijdens een intakegesprek gebruiken we het ERK om de inhoud van je training vast te stellen. We kijken naar waar je de taal voor nodig hebt: Wat voor soort gesprekken voer je en met wie? Wil je ook je schrijfvaardigheid verbeteren? Lees je veel in de vreemde taal? Moet je ook presentaties houden en vergaderingen bijwonen? Aan de hand van je wensen kiezen we samen het eindniveau dat je nodig hebt. Daarna testen we je huidige niveau.

In het intakegesprek ontdekken we zo waar je nu staat, en waar je graag wilt zijn. Daarop baseren we een gedetailleerd trainingsvoorstel dat precies aansluit op jouw wensen en doelen. Dat kan een privétraining zijn of een open groepstraining. Ook bij een incompanytraining testen we alle medewerkers afzonderlijk en bespreken we hun benodigde eindniveau.

Wil je een taal leren of verbeteren en ben je benieuwd naar je huidige ERK-niveau? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. In een uitgebreid rapport maken we je niveau inzichtelijk en geven we trainingsadvies.

Een vreemde taal leren?

Wij geven cursussen in maar liefst 17 talen. Volg bijvoorbeeld eens een cursus in het:

EngelsDuitsNederlandsArabischDeensFransFriesFinsItaliaansJapansNoorsPoolsPortugeesRussischSpaansTsjechischZweeds

Scroll naar boven